~Our Story~

Daisypath Anniversary tickers

~Little Precious~

Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, January 31, 2012

Kisah Kamu Si Kecil


Kisah bermula
27/01/2012
around 1.30a.m
Baru abi nak melelapkan mata, ibu terasa sakit dan berkata mahu pergi buang air kecil.. bila mana abi bangunkan ibu dari baringnya, seperti air ketuban kamu sudah terkeluar dan kami panic seketika... lantas ibu terus mengajak abi ke Hospital Sg Buloh (HSB).

around 2.15a.m
Ibu di masukkan ke wad bersalin dan abi menunggu di luar untuk mengetahui keadaan selanjutnya.. Abi di fahamkan air ketuban kamu sudah pecah, tapi tidak terlalu banyak.. keadaan di HSB yang penuh, tiada wad kosong untuk ibu berehat di katil.. pada ketika ini, staff nurse bertugas check bukaan rahim ibu baru 0.5cm.. keadaan ibu masih ok, walaupun begitu terasa abi kesakitann yang di tahan oleh ibu, saat ibu keluar sebentar dari wad bersalin untuk berbual2 dengan abi..

Ramai juga suami2 yg sedang menunggu isteri mereka di luar bilik wad bersalin seperti abi.. ade yg tertido mungkin sudah lama menunggu dan waktu itu juga adalah waktu tidur sememangnya.. Tapi, keresahan abi menunggu di luar, abi buatkan air selusuh dengan membaca ayat Qursy, Surah Maryam dan Surah Ya Sin lalu menghembus di air zam-zam...

around 8.00a.m
kasihan ibu, menahan sakit, risau dan sebagainya.... sudah pula tidak dapat berehat/tidur dgn selesa.. masih tiada lagi wad kosong ketika ini... ibu tiada katil.. hanya duduk di kerusi menahan kesakitan..

around 3.00pm
ketika ini, barulah abi di fahamkan, ibu dapat berehat di katil sementara di wad bersalin.. dapatlah ibu berehat seketika..

around 6.00pm
Ibu dapat di pindahkan ke wad biasa dan ade katil sendiri... time ni abi dapat melawat ibu.. sebab waktu melawat 4.30 - 7.30pm... kesian, sedih pun ade lihat ibu yg seperti tidak bermaya... mane taknya, letih tak dpt rehat yg cukup, menahan sakit lagi... kamu tau tak kamu buat ape je mase nie.. kamu tido je syg... biasalah situasa kamu masa2 nie... mase sebelum ini pun, memang kamu nie jenis aktif malam... time ibu nak tido jek barulah kamu aktif dan tendang2 perut ibu.. ketika ini bukaan rahim ibu baru 1cm ~ 2cm... Lambatkan bukaan rahim ibu?... mestilah, sebab kamu tido jek... takpe... kamu nak simpan tenaga yer... malam nanti kamu push ye syg... abi menenangkan ibu, bila ibu risau sebab bukaan rahim lambat... mestilah risau.. air ketuban kamu dah pecah tau... takleh duduk lama2 lagi dlm perut ibu tau... jam 7.30pm abi balik rumah kerna waktu melawat sudah abis..

28/01/2012
around 12.00a.m
Ibu call, ckp staff nurse/doctor check bukaan rahim ibu.. tiada perubahan... Ya Allah... abi, ibu, jaddati (nenek) pun risau.. ye la.. nape takde perubahan... kesian ibu, kesakitan makin sakit.. sebab ibu kata dah makin cepat contraction... tapi bukaan lambat... baby.... tolong ibu tolak pintu rahim k... abi tak senang duduk... sure tak leh nak tido walaupun ngantuk.. ambil wuduk, buat solat hajat..

Ya Allah, sesungguhnya Kau maha memudahkan, permudahkan lah Ya Allah..
Kau lancarkanlah bukaan pintu rahim isteriku, Kau mudahkanlah proses kelahiran anak pertama ku ini Ya Allah.. Kau kurangkanlah penderitaan yang di hadapi oleh isteriku Ya Allah.. Kau berikanlah sifat2 ketabahan, kesabaran kepada isteriku untuk menghadapi ujian ini Ya Allah, Kau berikanlah kesihatan, tenaga kepada isteriku untuk melahirkan anak kami Ya Allah... Tiada tempat lagi untuk aku mengadu selain dariMu Ya Allah.. Rabbi Yassir wala tu asir... mengalir juga air mata abi... nasib baik ade hingus2 sket, so bile abi srot2 tu nampak mcm seleseme la.. tak la perasaan sgt ngan ummi (jaddati = nenek kamu).. abi susulkan dengan membaca surah maryam sampai habis sebelum abi tidur..

around 3.00a.m
Belum sempat lena tidur abi di kejutkan panggilan dari ibu... "doctor check, bukaan rahim dah 5cm'' jelas ibu... Ya Allah, hanya engkau yang memberi pertolongan.. abi bingkas bangun dan terus ke HSB untuk mengetahui perkembangan ibu.. Ibu di pindahkan ke wad bersalin semula, kerna 5cm sudah wajib ke wad bersalin.. abi seperti biasa hanya dapat menunggu di luar wad bersalin.. mendengar suara ibu di telefon tadi sungguh benar terasa kesakitan yg di tanggung ibu ketika ini... surah maryam lagi sekali abi baca, berharap mudah2an ibu dapat mengharungi kesakitan itu...

around 6.00a.m
Pangilan dari staff nurse, memanggil abi ke dalam wad bersalin, kerana bukaan rahim ibu sudah 'fully open'. abi terus bergeas masuk kedalm wad, dan sempat di marah oleh securty di situ sbb abi tergesa2 sgt sampai lupa nak tukar kasut hospital... (apela abi nie)... di dalam bilik bersalin, ibu dan beberapa staff nurse sudah ade di situ.. abi melihat keadaan ibu yg keletihan, kesakitan dan sangat kasihan... ibu cube meneran kamu keluar... susah syg... kesian abi tgk ibu.. sampai merah2 muka ibu... kata2 semangat, doa2 dan zikir abi bacakan di sebelah ibu sambil memberi nasihat dan dorongan untuk ibu terus berusaha meneran kamu keluar syg... kamu tahu tak, kamu berada di dalam perut ibu selepas air ketuban kamu pecah sudah lebih 24jam, kamu tak boleh duduk dalam perut ibu lama2 lagi syg... tolong ibu untuk push keluar yea syg... ibu sudah kehabisan tenaga.. tak cukup tidur, tak cukup rehat dan sebagainya... akhirnya, kekuatan ibu datang dengan kekuasaan Allah, ibu berjaya melahirkan kamu dengan normal... Ya Allah, syukur sangat2... berlinang air mata abi melihat pengorbanan ibu ketika ini.. sungguh besar pahala yang di kendong ibu ketika ini... luhur dan gugur semua dosa2 ibu yang melahirkan anak seperti bayi y baru di lahirkan... tahniah buat ibu... kamu keluar dan terus di letakkan di atas perut ibu... mata kamu berkelip2 dan sedikit memuntahkan cecair dari mulut kamu sebelum kamu menagis sedikit...

staf nurse angkat kamu dan membalut kamu dengan kain.. "ok! suami sudah boleh keluar sekarang ye.." kata salah seorang staff nurse di situ.. tapi abi masih tercegat dengan harapan abi dapat azankan kamu... nasib baik ade seorang staff nurse tu perihatin... di serahkan kamu ke tangan abi dan abi mendukung kamu buat kali pertama setelah 9 bulan ibu kamu mengendong kamu kesana-sini... Abi terus membaca doa dan mengazankan kamu.. air yg berlinang tadi semakin menjadi2... kamu sangat comel syg... Kurniaan Allah yg sgt berharga bagi Abi... Syukur ke hadrat Ilahi.. kamu kira2 lahir jam 7.15pg 28 Januari 2012 Masihi bersamaan 04 Rabiulawal 1433 Hijrah..

7.20a.m
Abi bergegas ke surau.. sebab abi belum solat subuh lagi... selesai solat subuh ketika berdoa, berjurai2 air mata entah kenapa, sedih, gembira, syukur semua ade... Ya Allah, begitu kasih Engkau kepada ku dan isteriku, menerima doa2 ku dan memudahkan proses kelahiran ini dan selamat ibu serta anak... sungguh aku bersyukur tak terhingga kepadaMu...

Terima Kasih Ibu...
Terima Kasih Emak...
Terima Kasihlah kepada ibu, emak, ummi, atau sesiap saja panggilan kita kepada wanita yang mengandungkan kita, menjaga makan dan minum kita, mengaji dan sebagainya untuk kita selama 9 bulan dan melahirkan kita ke dunia dengan kudrat nya yg sgt lemah seperti dihujung nyawa...

Wrote by : Eiman

10 comments:

aTy _faRed~ said...

Ya Allah..shadunya...

veesakura said...

bergenang baca. terharu..

batu baiduri said...

terharu jugak....bgaimana dgn sye plak nti.....
w/apepon alhmdllah & tahniah =)

PUAN SUE said...

terharu saya membacanye...saya pulak tengah menunggu ari nak bersalin..semoga segalanya dipermudahkan..Aminnn

nor amni sarah muhammad zin said...

subhanallah..tahniah untuk fad n her hubby! baby c0mel sangat..sm0ga berbahgia dunia akhirat!insyaAllah!

FieZaLieSa said...

Alhamdulillah..tahniah..terharu baca..

Cikpuan rara said...

Ya Allah,ni hubby u yg taip ke?sedih nya baca.sweet sgt moment tu.tahniah.

Kyra Hizrina said...

sedihnyee bace...bace satu persatu..tkde baris pun yg trtinggal..btw, tahniah...semoga kekal akhir hayat :)

cherry_ijau said...

alhamdullillah .. syukur semuanya selamat ~

Totie@Tomy said...

teringat pengalaman bersalin dulu..salam kenal...

Post a Comment