~Our Story~

Daisypath Anniversary tickers

~Little Precious~

Lilypie First Birthday tickers

Friday, December 9, 2011

Kelas Antenatal..

akhir nye! berjaya pegi ke kelas antenatal... yeah! banyak ilmu yg dpt dlm kelas ni.. persiapan sebelum bersalin la katakan... hospital kerajaan ni senang je nk booking dan free~ hehe

mule2 smpai mestilah kene daftar kn.. sbb 1st time dtg hospital sg buloh ni... then trus masuk kelas.. sesi pertama adelah labour process dan pain relief in labour.. ni Dr Ewana terang kn pasal ape yg dikatakan normal labour dan cr utk kurang kn sakit mase contraction... contraction ade 2.. 1 true contraction 2 false contraction atau kite kata false alarm.. trus contraction ni bile sakit tu mase die seragam... kalo malam sakit, esok pagi pon terasa sakit.. dan terang kn ape yg dikatakan bukaan da 4cm dan seterusnya.. dan juga terang kn ape faktor yg bole kene bedah..

sesi ke 2 pasal nutrisi.. utk pemakanan ibu semasa mengandung dan selepas bersalin.. sbb hosp. kerajaan ni menggalakkan penyusuan susu ibu.. sesi ke 3 pasal breastfeeding.. mcm mane cr yg betul, kedudukan menyusu, cr simpan susu dll.. dan sesi yg ke 4 senaman utk ibu mengandung..

selepas itu semua peserta dibawa melawat dewan bersalin.. peralatan dan macamne proses bermula dr pendaftaran smpai la ke tempat bersalin... conclusion nye kelas antenatal ni sangat bagus utk ibu, lagi2 ibu yg baru 1st time mengandung~

3 comments:

aTy _faRed~ said...

boleh pergi biler2 ker..?? ade contact nombor tak..?? ingat nak gi kat sg buloh tu jer..:)

Kami said...

aty: kol je hospital sg buloh.. sambungkn ke klinik O & G... rase nye sebulan sekali.. setiap 1st week friday jer.. kalo xsilap la..

Nurul Kumiko said...

kelas ni boleh pegi dgn husband x ?

Post a Comment